Erilaiset sisustustyylit, minimalistinen

Mikä sen parempaa, kuin siisteys ja yksinkertaisuus? Silloin, kun se on omassa kodissa. Minimalistinen sisustustyyli on nykyisin suosittu tyyli, jota näkyy kotien lisäksi toimistoilla, kauppakeskuksissa ja muissa julkisissa tiloissa. Minimalistisessa sisustustyylissä on monia hyviä puolia. Minimalistinen sisustustyyli edustaa kaikessa yksinkertaisuudessaan sitä, mitä sen nimikin kertoo. Siinä pyritään välttämään kaikkea ylimääräistä ja turhaa, jolloin linjat ja värit ovat selkeät. Sisustustyyli näkyy lattiamateriaaleista sohviin ja tauluista kattolamppuihin.

Minimalistisessa tyylissä voidaan esimerkiksi korostaa jotain tiettyä voimakasta väriä tai pysyä yksinkertaisesti yhdessä värimaailmassa ja yksissä sävyissä. Minimalistinen tyyli voi myös olla hauska sekoitus vanhaa ja uutta. Minimalistisuuden ei tarvitse aina olla modernia. Mikäli haluat sisustaa kotisi minimalistisesti, kannattaa aloittaa oman tavaran määrästä. Minimalistisuudessa tärkeää on pitää tavaran määrä niin vähäisenä kuin mahdollista niin, ettei esimerkiksi keittiön pinnoilla tai vaikkapa eteisessä ole mitään sellaista, mikä ei ole välttämätöntä.

Minimalistisen sisustuksen monesti mahdollistavat erinomaiset säilytysmahdollisuudet kotona. Sisäänrakennettuja säilytysratkaisuja ei aina ole, joten minimalistisuutta voi noudattaa panostamalla siihen, että tavarat saa piiloon siististi. Minimalistisuudessa saattaa välillä tuntua siltä, että seinät ja lattiat ovat kovinkin tyhjät ja monesti sisustuksessa näkeekin siistejä huonekasveja. Kasvit eivät kuormita sisustaessa liikaa, vaan ne tuovat lehdillään ja kukillaan hieman eloa ympäristöön.

Minimalistisen sisustuksen tärkeimmät osat

Minimalistisessa sisustuksessa huolehditaan siitä, että kaikki pinnat ja tilat ovat siistejä, eikä ylimääräistä “roinaa” ole missään. Jokaisella tavaralla pitäisi olla oma paikkansa. Lisäksi käytännöllisyys on tärkeää. Minimalistisuus ei toimi, jos käytettävissä olevat tilat eivät ole käytännöllisiä ja joutuu joka kerta tekemään erikoisratkaisuja tehdäkseen esimerkiksi ruokaa.

Minimalistinen sisustuksessa

Tasapaino ja symmetrisyys ovat tärkeitä. Kannattaa panostaa siihen, että kalusteet olisivat samaa settiä, yöpöydät ja makuuhuoneen lipasto sopivat sänkyyn ja tekstiilejä ei ole liikaa. Minimalistisessa sisustuksessa voi käyttää esimerkiksi koristetyynyjä, mutta niitä ei saa olla liikaa.

Minimalistinen sisustus lähtee usein liikkeelle tilasta itsestään. Avarat tilat ja suuret ikkunat houkuttelevat pitämään tilan mahdollisimman siistinä ja koskemattomana. Tästä kannattaa ammentaa inspiraatiota. Jos olet rakentamassa omaa kotia, minimalistisuus kannattaa ottaa huomioon heti alkuun. Minimalistisuus suosii suoria linjoja valoisuuden lisäksi. Pintoina voi käyttää rohkeasti jopa riisutusti betonia ja valkoista. Valkoinen on minimalistisuuden suosituin väri, sillä se peilaa valoa ja saa kodin tuntumaan siistiltä ja puhtaalta.

Minimalistisuus lapsiperheessä

Usko tai älä, monet pystyvät pitämään kotinsa minimalistisena lastenkin kanssa. Tällöin tosin pinnat eivät ole yleensä valkoisia, vaan muita neutraaleja ja luonnon sävyjä, jotta pientenkin lasten sotkut eivät välttämättä heti näy. Vahingossa tapahtuneita sotkuja tietysti ei voi välttää, mutta niitä voi ennakoida.

Minimalistisuudessa kannattaa pitää huolta siitä, että esimerkiksi tekstiilit hylkivät niin paljon likaa kuin mahdollista ja hankitut kalusteet, sekä pinnat ovat kestäviä. Minimalistisuudessa voidaan pitää tärkeänä myös sitä, että ajatellaan kestävän kehityksen periaatteilla. Lapsiperheen arjessa käytännöllisyys on kaikki kaikessa. Tästä syystä minimalistisuus jopa sopiikin lapsiperheille, sillä niissä ensisijaisesti aina ajatellaan, että jokaisella tavaralla on oma paikkansa ja ne sopivat sinne. Lapset oppivat nopeastikin ymmärtämään sen, että jokaisella tavaralla on oma paikka.

Lasten kanssa isoimpana haasteena voi tulla vastaan suuri määrä leluja. Kannattaakin miettiä fiksuja ja järkeviä säilytysratkaisuja leluille. Tärkeää olisi saada ne helposti siivottua ja omiin paikkoihinsa niin, että siivouksen jälkeen pinnat ovat jälleen puhtaat. Toisaalta, jos lapselle voi esimerkiksi omistaa tietyn alueen leikkialueeksi, silloin lelut pysyisivät omalla alueellaan.

Minimalistisuus voi lievittää stressiä kotona ja parantaa yöunen laatua, sillä makuuhuoneessa ei ole liikaa virikkeitä. Keittiössä ruoanlaitto sujuu tehokkaammin, kun tiedät, missä kaikki on, eikä niitä tarvitse etsiä joka kerta uudestaan. Minimalistisuuden saavuttaminen voi alkuun olla haastavaa, mutta palkitsee kyllä.

Comments are closed.