Erilaiset väriteemat sisustamisessa

Väriteemaa pohdittaessa yksinkertaisin ratkaisu on käyttää vastavärejä. Vastavärisisustuksessa käytetään kahta väriä, jotka ovat toisensa vastapuolilla väriympyrässä. Tyypillisesti toinen väri toimii hallitsevana sävynä ja toinen tuo sille kontrastia. Tämä tarkoittaa esimerkiksi sinisen ja oranssin, punaisen ja vihreän tai keltaisen ja violetin yhdistelmiä. Tämä väriyhdistelmä tarjoaa erittäin korkean kontrastin, mikä tarkoittaa, että sitä kannattaa käyttää lähinnä pieninä annoksina ja silloin, kun haluat keskittää huomion johonkin tiettyyn sisustuselementtiin. Voit käyttää sitä tuomaan lisävivahdetta kylpyhuoneeseesi tai piristääksesi kotitoimistoa. Jos valitset vastaväreihin perustuvan väriteeman, sinun täytyy käyttää runsaasti myös neutraaleja sävyjä. Ne tarjoavat silmille hieman lepoa, ettei huoneesta tulee liian räikeä.

Toisiaan pehmentävät värit

Jos pidät vastavärien ideasta, mutta pelkäät sen olevan hieman liian rohkea omaan makuusi, on turvallisempaa käyttää toisiaan pehmentäviä vastavärejä. Luodaksesi tämän väriteeman sinun täytyy ensin valita perussävy, jonka jälkeen et valitse sen vastakkaista väriä, vaan molemmat sävyt vastakkaisen värin kummaltakin puolelta. Nämä kaksi sävyä tuovat huoneeseen paljon kaivattua tasapainon tunnetta. Saat silti vahvojen värien vaikutuksen, mutta pystyt käyttämään sävyjä enemmän, ilman että sinun täytyy luottaa liikaa neutraaleihin sävyihin tilan rauhoittamiseksi. Toisiaan pehmentävät sävyt toimivat parhaiten, kun käytät perussävyä hallitsevana sävynä. Valitse perussävyksi kuitenkin kirkkaan sävyn sijasta hillitympi väri, jolloin pystyt tuomaan kahdella apuvärillä esiin rohkeampia korostuksia huoneen sisustuksessa.

Yhtenevät värisävyt

Yhteneviä värisävyjä käytettäessä otetaan mukaan kolme vierekkäistä väriä väriympyrästä. Tyypillisesti kaksi sävyistä voivat olla päävärejä ja kolmas sävy sekoitus näistä kahdesta. Voit esimerkiksi valita punaisen, oranssin ja keltaisen tai punaisen, violetin ja sinisen. Tärkeintä tämän värimaailman käyttämisessä on oikeat suhteet sävyjen välillä. Käyttökelpoinen suhdeluku noudattaa esimerkiksi 60-30-10-sääntöä. Valitse yksi väreistä hallitsevaksi sävyksi, yksi tukemaan tätä sävyä ja kolmas, kaikista kirkkain väri, toimimaan tehostevärinä. Voit myös luoda vastaavanlaisen värimaailman käyttämällä neutraaleja värejä. Tämä on niin kutsuttu monokromaattinen värimaailma. Voit valita esimerkiksi vain mustan, valkoisen ja harmaan sävyjä keskittyen vaaleampiin sävyihin.

Kolmikulmainen värimaailma

Kolmikulmaisessa väriteemassa käytetään kolme väriä, joilla on yhtä pitkä matka toisiinsa väriympyrässä. Täydellinen esimerkki tästä ovat päävärit punainen, sininen ja keltainen, samoin kuin kolme väliväriä oranssi, vihreä ja violetti. Tällainen värijärjestely on yleensä äärimmäisen rohkea. Koska värien välinen kontrasti on niin suuri ja väreissä käytetään yleensä täyttä värisävyä, tällaista väriteemaa näkee yleensä lähinnä vain lasten makuuhuoneissa tai leikkitiloissa. Näin eloisia värejä käytettäessä täytyy aina huomioida myös ympäristössä olevat tilat. Kahta värikolmion mukaista värimaailmaa ei kannata laittaa vierekkäin. Sen sijaan viereiset huoneet kannattaa pitää levollisempina ja lähinnä neutraaleina.

Nelikulmainen värimaailma

Kolmikultaisesta teemasta eteenpäin siirryttäessä asiat menevät hieman monimutkaisemmiksi, kun joudumme tasapainoilemaan neljän värin kanssa samassa tilassa. Nelikulmainen värimaailma viittaa neliömaiseen muotoon väriympyrällä. Teema keskittyy kahden erillisen vastaväriparin käyttämiseen. Tässä värimaailmassa värilämpötilalla on tärkeä merkitys. Pyri varmistamaan, että valitset kaksi lämmintä väriä sekä kaksi kylmää sävyä sen sijaan, että valitsisit niitä parittomat määrät. Tasainen määrä molempia sävyjä auttaa pitämään tilan tasapainossa. On myös tärkeää vaihdella värien näkyville laittamista. Voit yhdistää värimaailmaan sopivia kuvioita kiinteisiin huonekaluihin, mutta kiinteissä kalusteissa kannattaa käyttää vain yhtä tai kahta sävyä, ettei tila täyty liioista värisävyistä eivätkä kuviot törmää toisiinsa.

Kuutiomallinen väriteema noudattaa samaa kaavaa kuin nelikulmainen, mutta siinä vastaväriparien sijaan värit valitaan tasaisesti koko väriympyrän matkalta. Riippumatta valitsemistasi väreistä teemassa on aina mukana yksi pääväri, yksi väliväri sekä kaksi tertiääriväriä.

Comments are closed.