Huonekasvit ovat tarpeellisia

Viherkasvien kanssa puuhastelu voi tehdä ihmeitä hyvinvoinnillesi. Olipa kyseessä sitten vaisu olohuone tai tylsä työpaikka, ruukkukasvit ovat aina turvallinen valinta, jos haluat piristää sisustusta pienellä budjetilla.

Huonekasvit ovat tarpeellisia

Mielenkiintoista kyllä, pienen summan sijoittaminen vihreisiin kasveihin voi myös tehdä ihmeitä hyvinvoinnillesi. Merkittävä määrä tieteellisiä todisteita osoittaa, että kasvien lähellä oleminen saattaa ehkäistä stressiä, piristää olotilaa ja kehittää kognitiivista toimintaa useiden muiden mukavien vaikutusmenetelmien lisäksi. Tässä artikkelissa kerrotaan eräitä syitä, miksi sinun kannattaa hankkia elämääsi huonekasveja. Hyviä kasveja heikommallekin kasvattajalle ovat esimerkiksi kaktukset. Jos ne pärjäävät aavikolla, ne pärjäävät varmasti myös sinun asunnossasi. Kaktukset ovat eräitä vähiten huolenpitoa vaativista ja parhaista sisäkasveista. Ne eivät tarvitse paljoa vettä ja ne voi jättää yksin muutamaksi päiväksi, jos olet lähdössä itse matkalle. Aseta ne vain ikkunan eteen, että ne saavat varmasti runsaasti aurinkoa, äläkä lisää niille vettä, ennen kuin vesi on kuivunut kokonaan ruukusta.

Kasvit lievittävät stressiä ja ahdistusta

Fysiologiseen antropologiaan keskittävässä aikakauslehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan aktiivinen vuorovaikutus sisäkasvien kanssa, kuten niiden koskettaminen tai haisteleminen, voi vähentää fyysistä ja psykologista stressiä. Mikä parempaa, jopa ruukuissa oleva multa voi auttaa selviytymään päivittäisen stressin ja ahdistuksen kanssa. Tämä johtuu mullan sisältämistä mikrobeista, jotka toimivat luonnollisina masennuslääkkeinä. Hyvinvointineuvoja Joey Doherty kirjoittaa, että mullan mikrobit parantavat oloa vapauttamalla erilaisen ketjun kautta aivoissamme lisää serotoniinia. Joten pelkässään ollessamme mullan lähettyvillä, nämä mikrobit ajautuvat elimistöömme ja parantavat oloamme. Vaikka kävelylenkki puistossa voi olla tehokkaampi suuremman mikroaltistuksen vuoksi, myös kasvien äärellä oleminen voi olla hyödyksi. Ympäristöterveysasiantuntija Danica-Lea Larcombe kertoo The Conversation -lehdessä julkaistussa artikkelissaan, että tutkimusten mukaan kasvit aiheuttavat positiivisia muutoksia aivojen sähkötoiminnassa, lihasjännityksessä sekä sydämen aktiivisuudessa. Ruukussa oleva laventeli tai valkolatva makuuhuoneessasi voi vähentää stressiä ja parantaa unenlaatua.

Ilmanlaadun parantuminen

Amerikan keuhkoyhdistyksen mukaan sisäilma saattaa olla vielä saastuneempaa kuin ulkoilma. Jotkut yleisimmistä saasteista ovat asbesti, home, radon, formaldehydi, bentseeni ja häkä. Altistuminen näille pienhiukkasille voi aiheuttaa silmien kuivuutta, päänsärkyä tai jopa vakavampia oireita kuten astmaa. NASA:n mukaan erilaiset kasvit voivat suodattaa suuren osan näistä myrkyllisistä höyryistä. Ne imevät näitä saastuttajia juuriensa ja lehtiensä avulla. Tutkimusten mukaan huonekasveja sisältävissä tiloissa on 60 % vähemmän ilman välityksellä leviävää hometta ja bakteereja kuin huoneissa ilman mitään kasveja.

Ilmanlaadun parantuminen

Kasvit vapauttavat kosteutta lehtiensä kautta transpiraation kautta. Voit asettaa muutamia saniaisia ympäri asuntoasi sääntelemään kuivaa ilmaa talviaikaan. Mutta jos sinulla on kotonasi lapsia tai lemmikkieläimiä, kannattaa tehdä hieman tutkimustyötä ennen kasvien tuomista kotiin. Vältä heille epäturvallisia kasveja.

Kasvit parantavat kognitiivisia kykyjä

Texasin yliopistossa tehdyn tutkimuksen mukaan ruukkukasvien ja -kukkien pitäminen työpaikalla voi parantaa merkittävästi luovaa kykyäsi ja ongelmanratkaisutaitojasi. Vastaavasti isobritannialaisen Exeter-yliopiston tutkijat havaitsivat, että sisäkasvit parantavat keskittymiskykyä, tuottavuutta ja kasvattavat henkilökunnan hyvinvointia jopa 47 % työpaikalla. Kasvien luona oleminen voi lisäksi kasvattaa muistikykyä jopa 20 %. Joten periaatteessa vihreiden kasvien ympäröimänä oleminen työpaikalla voi auttaa sinua merkittävästi.

Huonekasvit auttavat myös merkittävästi parantumisessa. Huonekasvien läheisyydessä oleminen voi auttaa sinua tuntemaan itsesi tyynemmäksi ja nopeuttaa vammoista parantumista. Itse asiassa Kansasin osavaltion yliopistossa tehty tutkimus kehottaa hankkimaan ruukkukasveja ja -kukkia ulkoisena, edullisena ja tehokkaana lisälääkityksenä leikkauspotilaille. Myös Texasin A&M -yliopistossa tehty tutkimus osoittaa, että kasvitieteellinen terapia voi auttaa potilaita terveyskeskuksissa. Joten voit hankkia seuraavat terveydenhuoltotarvikkeesi vihreälehtisessä muodossa!

 

 

Comments are closed.