Keittiön valaistus

Keittiön toimivuuden kannalta hyvin merkittävä tekijä on keittiön valaistus. Keittiön valaistuksen suunnitteluun paneutuminen luo paremmat puitteen keittiössä kokkaamiselle ja viihtymiselle. Keittiö on kodin käytetyimpiä tiloja, joten sen valaisemiseen tarvitaan laadukasta ja häikäisemätöntä valoa. Keittiön valaisimien ja lamppujen valintaan on syytä panostaa, koska hyvin suunniteltu ja toteutettu valaistus lisää viihtyvyyttä ja korostaa keittiön pintaratkaisuja.

Keittiön valaistus

Toimivassa keittiössä valaistus koostuu hyvästä yleisvalosta, tunnelmavalaisuksesta sekä tehokkaasta työskentelyvalosta. Valaisimia valitessa täytyy kiinnittää huomiota lamppujen valon lämpötilaan ja valaistusvoimakkuuden säädettävyyteen. Mikäli valaisimissa on vielä säädettävä värin lämpötila, avaa se lisämahdollisuuksia tunnelman muokkaamiseen tai uusien led-valojen sovittamiseen osaksi yhtenäistä valaistusta. Värilämpötilaltaan säädettävä ja himmennettävä valaistus mahdollistaa keittiötilan muuntamisen tunnelmalliseen illallisvalaistukseen.

Yleisvalo tilan mukaan

Keittiön valaisemisen suunnitteluun kannattaa käyttää aikaa, mutta suunnittelua varten on olemassa muutamia perussääntöjä, joita seuraamalla pääsee hyvin alkuun. Keittiön tyyli ja koko määräävät ensisijaisesti keittiössä tarvittavan yleisvalon määrän. Pienessä keittiössä valaisimien määrällä ei ole niin suurta tarvetta kuin esimerkiksi valtavassa tupakeittiössä, jossa tarvitaan yleensä useita kattoon asennettavia valaisimia. Pienen keittiön yleisvalaistukseen voi riittää jo pelkkä sisustusvalaisin asennettuna ruokapöydän ylle. Ruokapöydän ylle sijoitettavat valaisimet on syytä jättää 60–80 cm korkeudelle ruokapöydän pinnasta, ettei valolähde osu pöydässä istuvien ruokailijoiden näkökenttään. Valoa olisi syytä saada hieman myös ruokailijoiden taakse, koska muuten pöydässä istujat näyttävät lähinnä silueteilta toisella puolella istuvien ruokailijoiden silmissä. Pöydän takana olevan seinän pinnan voi esimerkiksi valaista kohdevalaisimilla. Koska keittiössä vietetään runsaasti aikaa, kannattaa tilan tunnelmavalaistus laatia miellyttäväksi, varsinkin jos se avautuu muihin tiloihin.

Tunnelmaa ja työskentelyä

Värilämpötilaltaan ruokailuun sopivan tunnelmavalaistuksen lisäksi keittiössä tarvitaan miellyttävää valaistusta myös muissa toimissa. Keittiössä on oltava hyvää yleisvaloa ja kokkaamista varten valaistuksen on oltava tehokasta, mutta silmiin heijastumatonta. Keittiössä tulee monesti tarpeeseen laadultaan ja teholtaan erilaiset valaisimet eri tarpeisiin. On myös syytä suunnitella valaistus siten, että sitä voi himmentää ja ohjailla eri tilanteiden ja käyttötarkoitusten mukaan sopivaksi.

Tunnelmaa ja työskentelyä

Keittiössä tarvitaan teräviä veitsiä ja hyviä kattiloita, mutta myös hyvää valaistusta työtasoille. Laadukkaat loisteputkivalaisimet tarjoavat tasaista valoa ja ovat käyttökelpoisia keittiön yleisvalaisimina. Vaikka pienikokoisia loisteputkivalaisia ei ole juurikaan tarjolla, ovat tämän tyyppiset valaisimet kuitenkin toiminnaltaan ja tekniikaltaan tunnettuja ja luotettuja. Vanhempaa tekniikkaa edustavat myös halogeenivalaisimet, joissa on vielä tarjolla hyviä vaihtoehtoja, vaikka energiatehokkuudeltaan heikkoja valaisimia poistuukin markkinoilta koko ajan lisää.

Joustavuutta ledeillä

Nykyään suosituin valaisintyyppi keittiön työtasojen valaisua varten ovat led-tekniikalla toteutetut valonauhat. Led-nauhat on helppo asentaa vaikkapa seinällä olevien keittiökaappien alaosaan vaikkapa loisteputkivalaisimiin verrattuna. Led-nauhat antavat riittävän tasaisen ja silmiä miellyttävän valaisun työtasoille ainoastaan silloin, kun ledejä on riittävän tiheästi pitkin nauhaa. Ledien tiheysvaatimus riippuu niiden tehosta, pienitehoisia vaaditaan tiheämmin kuin suuremman tehon ledejä, joten valinnassa on syytä olla tarkkana. Normaalisti ledejä on nauhassa noin 5–10 cm välein. Ledeille on tyypillistä pistemäinen valokeila, joten työskentelyvalossa on tärkeää, että ledien valokeilat menevät ristiin ja niissä olisi syytä olla myös häikäisysuoja tai valoa hajottava linssi tasaisen valon varmistamiseksi. Led-nauhoja voi käyttää kaiken muotoisissa keittiöissä ja valon saa helposti piiloon listan alle. Led-nauhat sopivat hyvin myös hyllyjen ja tasojen valaistukseen niin keittiössä kuin muissakin kodin tiloissa ja niiden avulla saadaan helposti yhtenäinen valaistus eri tiloihin. Myös led-valot soveltuvat epäsuoraa valoa tarjoaviksi yleisvaloiksi asennettuna esimerkiksi kaappien tai peilien taakse. Valo jakaantuu näin tasaisesti koko tilaan seinien ja kattojen kautta, eikä valo silloin häikäise tai heijasta häiritsevästi.

Comments are closed.