SISUSTAMINEN ÄÄNENTOISTON EHDOILLA

Jokainen stereoäänentoisto- tai kotiteatterijärjestelmä mukanaan uuteen taloon muuttanut on huomannut, että sama järjestelmä samaa materiaalia soittaen voi kuulostaa täysin erilaiselta. Syy tähän muutokseen on tietenkin uudessa äänentoistotilassa. Jos olet juuri muuttanut uuteen asuntoon, huoneessa ei ole huonekaluja tai muuta sisustusta ja se kuulostaa onton kaikuvalta. Täysin kalustetut huoneet tarjoavat kuuntelijalleen erilaisen äänimaailman – mikä ei kuitenkaan ole aina miellyttävä ilman pieniä muutoksia.

Kaiuttimien rakennetta tarkastellessa täytyy pitää mielessä, että kaiuttimien koteloinnit ovat itse asiassa audiokomponentteja siinä missä niiden sisältämät vahvistimet ja jakosuotimetkin. Voikin olla helpompaa ajatella myös äänentoistolle varattua huonetta ylimääräisenä audiokomponenttina, sillä huone voi vaikuttaa äänentoistoon monella ja usein hyvin monimutkaisellakin tavalla.

Huoneakustiikkaa voi kuitenkin käsitellä muutamien yleisten ohjenuorien avulla. Hyvä uutinen aloittelevalle äänentoiston ystävälle on varsinkin se, että aina ei ole pallo sijoittaa suuria summia huippulaadukkaisiin kaiuttimiin ja vahvistimeen, vaan on mahdollista saada aikaan paljon myös huoneakustiikan kautta huomattavasti edullisemmin. Tämä voi vaatia joitain kompromisseja huoneen sisustuksen estetiikan suhteen, mutta jo pelkästään kaiuttimien optimaalinen sijoittelu sekä muutaman sisustuselementin lisääminen voivat tuoda merkittäviä etuja äänentoistoon.

Stereokuva ja kolmioasettelu

Ennen kaikkien muiden huoneakustiikkaan vaikuttavien tekijöiden tarkastelemista, kannattaa paneutua siihen, että kaiuttimet on sijoiteltu oikein. Jos omistat stereokaiutinparin, ne voi sijoittaa kolmion muotoon. Tässä mallissa yksittäiset kaiuttimet ja kuuntelija ovat jokainen yhdessä kolmion kulmapisteessä.

Monikanavaääntä tuottavien kotiteatterijärjestelmien suhteen stereokolmio toimii silti hyvänä perustana. Keskimmäinen kaiutin tulee sijoittaa kahden etukaiuttimen keskelle. Takakaiuttimet voidaan myös sijoittaa kuulijaan nähden sijoitetun kolmion linjalle, mutta tämän sijoittelun ei tarvitse olla täsmällinen, sillä useimmissa monikanavavahvistimissa on ohjelmistot, jotka korjaavat järjestelmän sijoittelusta johtuvia virheitä.

Jälkikaiunta

Jälkikaiunta, jolla määritellään äänen olemassaoloa sen alkuperäisen tuottamisen jälkeen, on hyödyllinen konsepti huoneen akustisten ominaisuuksien määrittelemisen yhteydessä. Kaiuttimesta tai muusta lähteestä tuotetun äänen kestoa voi pidentää huoneessa heijastumisen avulla, jolloin ääni kimpoilee kovista pinnoista. Suoran ja heijastuneen äänen oikeanlainen yhdistelmä voi tuottaa nautinnollisemman kuuntelukokemuksen. Liian suuri jälkikaiunta-aika, jota esiintyy esimerkiksi suuressa kalustamattomassa huoneessa, voi aiheuttaa ikävän kaiullisen vaikutuksen ääneen.

Jälkikaiunta

Jälkikaiunnasta puhuttaessa sitä mitataan jälkikaiunta-aikana, mikä ilmoittaa sekunteina sen ajan, missä äänenpaine huoneessa laskee 60 dB. Kuten kuvitella saattaa, jälkikaiunta-aika on tärkeä osa-alue esimerkiksi konsertti- ja luentosalien ja kirkkojen suunnittelussa. Hyvin lyhyt jälkikaiunta-aika voi saada tilan kuulostamaan kylmältä ja kuolleelta, mutta se voi helpottaa puheäänen kuulostamista helpommin ymmärrettävältä. Pitemmät jälkikaiunta-ajat tekevät äänestä pehmeämmän ja täyteläisemmän, mutta ne voivat johtaa sameampaan ja kaikuisempaan ääneen.

Paranna huoneen akustiikkaa huonekalujen avulla

Yleisellä tasolla on mahdollista määritellä, onko huoneen akustiikka hyvä, ilman monimutkaisia mittauksiakin. Paljaat seinät tarkoittavat esimerkiksi lähes aina huonoja uutisia. Tässä mielessä nykyaikaiset minimalistisesti sisustetut asunnot eivät ole yleensä akustisesti paras vaihtoehto, kun niistä puuttuvat paksut matot ja verhot, kirjahyllyt ja seinävaatteet sekä muut ääntä absorboivat sisustuselementit. Monissa moderneissa asunnoissa esiintyy äänentoiston kanssa liikaa heijastumia, jonka voi korjata aluksi jo pelkillä matoilla.

Toinen helppo ja täysin ilmainen vaihtoehto akustiikan parantamiseksi on siirtää sohva puoli metriä irti seinästä eikä suoraan kiinni seinäpintaan. Rako toimii käytännössä uutena äänen absorboijana. Sälekaihtimien vaihtaminen ikkunaverhoihin on myös hyvä ja yksinkertainen ratkaisu, samoin kuin koristeseinävaatteen ripustaminen ikkunattomalle seinälle.

Yksi huoneen ominaisuus, johon ei voi vaikuttaa helposti huonekaluilla tai muilla sisustuselementeillä, on huoneen laipio. Jos laipiosta aiheutuvia äänen heijastuksia halutaan vähentää, on yleensä syytä hankkia apua ammattilaisilta. Tavallisista laipiokäsittelyistä näkee esimerkkejä useissa nykyaikaisissa konserttisaleissa, joiden laipiokäsittelyt joko heijastavat, absorboivat tai hajottavat ääntä. Materiaaleja voi vaihtaa soitettavan musiikin perusteella, esimerkiksi paljon laulua sisältävä popmusiikki kuulostaa paremmalta vähemmällä jälkikaiunnalla kuin klassinen musiikki.

Kotikäyttöön on olemassa pienempiä ja edullisempia versioita laipiokäsittelymateriaaleista. Vaikka paneeleiden asentaminen kattoon paremman äänen tuottamiseksi saattaa kuulostaa liioittelulta, on laipiokäsittely yksi tehokkaimmista keinoista huoneakustiikan parantamiseksi. Saatavilla on eri kokoisia ja muotoisia paneeleita. Materiaaleina paneeleissa käytetään käyttötarkoituksen mukaan yleensä vaahtomuovia tai puuta ja muovia.

Vähennä näkyvillä olevien laitteiden määrää

Vähennä näkyvillä olevien laitteiden määrää

Tinkimätön äänentoisto- ja kotiteatterijärjestelmä yhdistettynä esteettisesti miellyttävään sisustukseen vaatii monesti kompromisseja jommankumman osatekijän ehdoilla. Moni kaiutinvalmistaja tarjoaa kuitenkin erilaisia ratkaisuja myös sisustuksen kannalta ja tarjolla on esimerkiksi siroja hyllykaiuttimia ja erilaisilla pintamateriaaleilla ja väreillä päällystettyjä kaiutinmalleja äänestä tinkimättä. Mahdollisuuksien mukaan kaiuttimet voi asentaa melko huomaamattomiksi myös seinäupotuksella.

Myös näkyvillä olevien laitteiden määrä huoneessa voi olla epäesteettistä sisustamisen kannalta. Ratkaisu tähän on käyttää mahdollisimman monikäyttöisiä laitteita, jolloin laitteiden kokonaismäärä on automaattisesti vähäisempi. Nykyaikaiset monikanavavahvistimet osaavat käsitellä kaikki vaadittavat signaalit järjestelmässä, joten valtavaa laitepinoa ei enää edellisvuosien tapaan tarvita.

Kuvan- ja äänenlähteenä on usein tietokone. Jos sinulla on käytössäsi erillinen pöytäkonemallinen tietokone, voi monessa tapauksessa olla järkevää yhdistää tietokone televisioon, jolloin erillistä näyttöyksikköä ei tarvita. Kun yhdistät tietokoneen äänentoistojärjestelmääsi ja nykyaikaiseen huipputarkkaan televisioon yhdessä langattoman näppäimistön kanssa, voit tehdä television kautta asioita, joita muuten tekisit tietokoneesi ääressä istuen. Television kautta sohvalla loikoillen onnistuu elokuvien katsomisen lisäksi esimerkiksi blogien kirjoittaminen, Aapelissa tai Pokerstarsilla pelaaminen, Iltalehden tai Ylen uutisten lukeminen ja muut tavanomaiset askareet.

Muutamat helpot ratkaisut toimivat

Kodin huoneakustiikan parantaminen ja äänentoistojärjestelmän integroiminen toimivaksi osaksi huoneen sisustusta on paljon helpompaa kuin moni saattaa ajatella. Useimmissa tapauksissa realistisen, elävän ja lämpimän äänen saa aikaan seuraamalla perusohjenuoria kaiuttimien asettelussa ja lisäämällä sopiville paikoille sisustuselementtejä, kuten verhoja, mattoja ja kirjahyllyjä. Huoneen käytännöllisyyttä ja esillä olevien laitteiden määrää voi halutessaan muokata yhdistämällä esimerkiksi tietokoneen kodin televisioon, jolloin esillä olevien laitteiden määrän saa minimoitua.

Comments are closed.