Sisustuksen vaikutukset mielialaan

Pitkän ja raskaan työpäivän jälkeen on yleensä mukava tulla kotiin ja rentoutua. Mutta moni ei välttämättä tiedä, kuinka suuri vaikutus kotisi sisustuksella saattaa olla tunteisiin ja mielialaan. Jos tunnet itsesi usein stressaantuneeksi ja ärtyneeksi saavuttuasi kotiin, saattaa olla aika tehdä joitain muutoksia sisustuksen ja viihtyvyyden suhteen. Sinun ei kuitenkaan tarvitse hankkia kaikkein uusimpia tavaroita ja sisustustuotteita parantaaksesi tunnelmaa kotonasi, vaan muutama yksinkertaiset muutokset tai parannukset voivat tehdä kodistasi paikan, jossa voit levätä ja rentoutua hyvillä mielin. Tässä artikkelissa esitellään muutamia tapoja, joilla sisustuksella voi muuttaa ja parantaa tunnelmaa pienillä teoilla.

Sisustuksen vaikutukset mielialaan

Et ole ehkä ajatellut aiemmin, että sisutuksen suunnittelemisella voi olla parantava vaikutus fyysiseen ja henkiseen terveyteesi, mutta vaikutus voi olla jopa yllättävän suuri. Moni ihminen saapuu kotiinsa työpäivän jälkeen stressaantuneessa ja jännittyneessä tilassa. Tutkimusten mukaan stressi voi aiheuttaa lukuisia ongelmia immuuni-, ruoansulatus- ja muiden elimistön järjestelmien normaaliin toimintaan. Siksi kotisi tulisi olla paikka, jossa stressisi vähentyy eikä paikka, jossa stressin määrä kasvaa. Kodin sisustus on yksi suurimmista tekijöistä tässä asiassa. Kun kotiin saapuessa tulee tilaan, jonka sisustus kutsuu luokseen ja aiheuttaa positiivisia tunteita, se vaikuttaa lopulta positiivisesti kokonaisterveydentilaan ja yleiseen hyvinvointiin.

Valitse uusia värejä ja käytä kasveja

Huoneen värimaailma voi vaikuttaa mielialaasi useammalla tavalla kuin saatat ajatellakaan. Väripsykologia on asia, jotka sisustussuunnittelijat käyttävät huoneiden värimaailmaa valittaessa. Värit voivat virkistää, rauhoittaa, inspiroida luovuutta tai jopa herättää ruokahalua. Esimerkiksi punaisin värein maalatun ruokailutilan luoman energian sekä sinisen makuuhuoneen rauhoittavan vaikutuksen tuntee heti. Oikean värin valitseminen on tärkeää tilan tarkoituksen ja tunnelman luomiseksi. Murretuilla sävyillä saa aikaan virkistävän vaikutuksen, sillä ne ovat läheisesti yhteydessä luontoon. Näitä värejä voi käyttää missä tahansa huoneessa. Maalipintojen värien vaihtaminen voi olla helppo ja edullinen keino luoda positiivisempi ilmapiiri kotiisi.

Valitse uusia värejä ja käytä kasveja

Toinen helppo keino muuttaa tilan ilmapiiriä on lisätä huoneeseen kasveja. Kasvien lisääminen kotiisi tuo useita etuja. Ne ovat edullisia, kohottavat mieltä ja puhdistavat ilmaa. Kasvit eivät pelkästään paranna kotisi ilmanlaatua, vaan ne luovat myös rentouttavamman, inspiroivamman ja keskittyneemmän ilmapiirin. Paras valinta kodin kasveiksi on omaa silmääsi miellyttävä tyyli ja helppohoitoisuus.

Paranna valaistusta

Huoneen sisustusta ja ilmapiiriä voi muokata edullisesti myös muokkaamalla tilan valaistusta. Kirkkaat valaisimet ja lamput saattavat aiheuttaa negatiivisia tunteita. Niiden sijasta kannattaakin suosia mieluummin mahdollisimman paljon luonnonvaloa. Ikkunoiden kautta huoneeseen tuleva luonnonvalo vaikuttaa tyynnyttävästi ja rauhoittavasti mielialaamme, kun taas vähäinen valo tai heikot keinotekoiset valot voivat aiheuttaa masennusta.

Paranna valaistusta

Mielialan parantamiseksi kannattaa käyttää auringosta saatavaa luonnonvaloa mahdollisimman paljon hyväkseen. Mutta jos sinulla on huone, jossa ei ole juuri tarjolla luonnollista valoa, voit auttaa tilannetta valitsemalla valaisimia, joissa käytetään pehmeämpää valoa tuottavia lamppuja. Voit myös käyttää peilejä sopivasti aseteltuna heijastamaan luonnonvaloa tilaan toisesta huoneesta.

Valitse sinut iloiseksi tekevä sisustus

Pohjimmiltaan on tärkeintä, että sisustuksesi saa sinut tuntemaan itsesi iloiseksi ja onnelliseksi. Vaikka tarjolla on runsaasti erilaisia ohjenuoria ja oppaita sisustuksen valitsemiseen, sinun tulee kuitenkin lopulta valita sellaiset tuotteet, värit ja huonekalut, jotka tekevät sinut iloiseksi. Sisustus ei koskaan paranna mielialaasi niin hyvin kuin mahdollista, ellet ole siihen sataprosenttisen tyytyväinen. Jos olet tuntenut mielesi synkäksi kotonasi viime aikoina, se voi olla merkki siitä, että sinun on aika tehdä muutoksia sisustukseesi. Loppujen lopuksi on tärkeintä valita vaihtoehtoja, jotka tekevät sinut onnelliseksi. Mutta ei ole haitaksi ymmärtää sisustuksen toiminnan psykologiaa, mikä auttaa näiden valintojen tekemisessä.

Comments are closed.