Sisustussuunnittelijan palveluiden hankkiminen

Jos edessä on uuden kodin sisustaminen, voi se olla yhden henkilön mielestä hartaasti odotettu asia, kun taas joillekin se voi olla jopa hieman pelottava ajatus. Yksi vaihtoehto on hankkia apua sisustamisen suunnitteluun ammattilaiselta. Sisustussuunnittelijan kanssa työskenteleminen voi olla erittäin positiivinen ja jopa elämää – tai ainakin kodin ilmapiiriä – muuttava kokemus useille ihmisille. Mutta jos et ole koskaan aiemmin työskennellyt ammattilaisen kanssa, voi jonkun palkkaaminen tähän tehtävään tuntua aluksi vaikealta askeleelta. Ainakin, ellet tiedä mitä odottaa koko prosessilta. Tässä artikkelissa kerrotaan tärkeimpiä asioita sisustussuunnittelijan kanssa toimimisesta, että voit päättää, onko ammattilaisen palkkaaminen oikea reitti kotisi sisustamiseen.

Älä tavoittele kuuta taivaalta

Vaikka televisio pursuaakin nykyään erilaisia sisustusohjelmia, eivät ne anna oikeaa kuvaa sisustussuunnittelijan työstä. Televisiossa suunnittelijat pystyvät toteuttamaan projekteja äärimmäisen tiukan aikarajan ja budjetin puitteissa, mutta oikeassa maailmassa tilanne on täysin toinen.

Televisiossa sisustussuunnittelijoiden apuna on yleensä kulissien takana toimiva työryhmä, jonka avulla projektit saadaan valmiiksi ennätysajassa. Heidän työnsä kuitenkin sisältyy ohjelman tuotantobudjettiin, eikä suunnitelman tilaajan vastuulle jää kuin materiaalien kulut. Todellisuudessa sinun täytyy olla valmis maksamaan materiaalikulujen lisäksi itse mahdolliset lisätyökulut. Pidä mielessä, että vaikka lisätyövoiman palkkaaminen saa työn sujumaan nopeammin, se lisää kuitenkin lopullista budjettia.

Jokainen projekti on tietenkin aina erilainen. Paras tapa saada käsitys odotettavissa olevasta budjetista on kysyä tätä suunnittelijaehdokkailta jo etukäteen. Älä pelkää ottaa yhteyttä useampaan ammattilaiseen, että saat todenperäisemmän kuvan odotettavissa olevista kuluista.

Valitse sinulle sopiva ammattilainen

Kuten kukaan meistä ihmisistä, ei myöskään kukaan sisustussuunnittelija ole samanlainen kuin toinen. Jokaisella on oma henkilökohtainen makunsa, omat oikkunsa ja oma tyyli harjoittaa liiketoimintaa. Varmistaaksesi, että oma projektisi onnistuu, sinun on tärkeää olla samalla sivulla suunnittelijasi kanssa hyvin monessa asiassa. Voi olla, että joudut haastattelemaan useampaa ammattilaista ennen kuin löydät sinulle sopivimman suunnittelijan.

Suunnittelumaailmassa tätä haastatteluvaihetta kutsutaan konsultaatioksi. Se voi olla henkilökohtainen tapaaminen tai puhelinkeskustelu, ja se voi olla maksullista tai ilmaista. Tässä vaiheessa voit kysyä suunnittelijalta työnäytteitä sekä saada lisätietoja hänen työskentelyprosessistaan ja kommunikointi- ja laskutusmenetelmistä.

Laskuttaminen on eräs asia, joka vaihtelee suuresti sisustussuunnittelijoiden keskuudessa. Koska useimmat heistä työskentelevät yrittäjinä, he voivat asettaa palkkionsa melko vapaasti. Yleensä laskutus kuitenkin tapahtuu kahdella eri tavalla, joko suunnittelija laskuttaa sinulta tuntiveloitusta (tämä voi sisältää tai olla sisältämättä käytettyjen materiaalien hinnan) tai sitten hän laskuttaa sinulta tuotteiden hinnan ja ottaa hinnan perusteella oman palkkionsa. Varmista ennen suunnittelijan palkkaamista, että tiedät kuinka paljon maksat hänen palveluksistaan. Yleensä suunnittelijat laativat täsmällisen budjetin ennen materiaalien hankkimista, joten kulurakenteen selvittämisen pitäisi olla melko vaivatonta.

Kommunikaatio on tärkeintä

Hyvä kommunikaatio on kaikkein tärkein asia sen varmistamiseksi, että projektisi todellakin toteutuu toivomallasi tavalla. Toisinaan uudet asiakkaat epäröivät tuoda julki omia mielipiteitään rehellisesti, koska he saattavat ajatella oman asiantuntijuutensa olevan vähäisempää kuin suunnittelijalla. Mutta loppujen lopuksi ainoastaan asiakkaan täytyy olla tyytyväinen lopputulokseen. Yleensä hyvät suunnittelijat suosivat nimenomaan päättäväisiä asiakkaita. Varmat mielipiteet tekevät työstä helpompaa toteutusvaiheessa, ja tyytyväiset asiakkaat yleensä johtavat yhteistyöhön myös jatkossakin. Joten jos haluat pyytää suunnittelijaltasi muutoksia, tee se rohkeasti.

Sinun kannattaa myös antaa suunnittelijan tutustua sinuun konsultaatiovaiheessa. Voit ottaa mukaasi valokuvia tai esineitä, joita haluat käyttää sisustuksen inspiraationa. Kerro suunnittelijalle omat henkilökohtaiset mieltymyksesi. Tapaamisen lopussa sinulla pitäisi olla jo hyvä käsitys siitä, soveltuuko kyseinen henkilö sinun asettamiisi toiveisiin yhteistyön suhteen.

Comments are closed.