Sisustussuunnittelu ammattina

Sisustussuunnittelijan ammatissa täytyy toimia monenlaisissa tehtävissä. Jos olet miettinyt sitä ammattina itsellesi, sinun täytyy ensin pohtia, sopiiko se sinulle. Saatko kenties jatkuvasti kehuja maustasi sisustuksen suhteen? Rakastatko huoneiden koristelemista ja huonekalujen järjestelyä uudelleen? Jos vastasit kaikkiin kysymyksiin myöntävästi, ehkä sisustussuunnittelijan ura saattaa sopia sinulle. Mutta ennen kuin teet kokonaisen elämää muuttavan uuden uranvaihdoksen, sinun kannattaa ottaa hieman selvää siitä, mitä sisustussuunnittelun maailma pitää sisällään. Sisustussuunnittelijat kohtaavat päivittäin haasteita, joista osa voi tuntua epämiellyttäviltä, kun taas jotkut voivat olla jännittäviä haasteita, jotka avaavat urallasi ennennäkemättömiä uusia ovia.

Sisustussuunnittelu ammattina

Sisustussuunnittelu ei ole pelkkää koristelua

Sisustussuunnittelijoilla ja sisustuksen koristelijoilla on yksi merkittävä ero. Se on koulutus. Kuka tahansa väreistä, tekstiileistä ja kankaista pitävä voi ryhtyä koristelijaksi, mutta ilman koulutusta ei voi markkinoida itseään asiakkaille vielä sisustajana. Sisustukseen ja sisustussuunnitteluun on tarjolla erilaisia koulutusvaihtoehtoja. Jos aikaa on käytettävissä rajoitetusti, voi hyvä vaihtoehto olla opiskella sisustussuunnittelua iltaopiskeluna. Laajempia oppikokonaisuuksia sisustusarkkitehtuurissa tarjoavat esimerkiksi useat ammattikorkeakoulut tai muun muassa Aalto-yliopiston muotoilulaitos. Ammattikorkeakoulun tutkintokoulutus kestää neljä vuotta. Sisustussuunnittelijalta vaaditaan tietenkin hyvää tyylin ymmärtämistä ja avaruudellista hahmotuskykyä. Hyvällä sisustussuunnittelijalla on oltava hyvä ymmärrys väreistä, arkkitehtuurista ja tekstiileistä. Jos nautit kotisi sisustamisesta ja saat siitä paljon kehuja, ei se vielä tarkoita, että sinusta tulisi välttämättä hyvä sisustussuunnittelija, mutta se on ainakin loistava lähtökohta. Tärkeimpiä tekijöitä menestyksekkäälle uralle on intohimo tekemistä kohtaan. Jos voit tehdä työksesi asiaa, jota rakastat muutenkin, ei sen tekeminen tunnu välttämättä edes työltä.

Sisustussuunnittelu on monimutkainen prosessi

Vaikka sisustussuunnittelu sisältää paljon työskentelyä kankaiden, huonekalujen ja värimaailman parissa, sisustajat joutuvat työskentelemään hyvin monenlaisten muidenkin tehtävien parissa. Osa näistä tehtävistä saattaa tuntua työläämmältä kuin moni muu osa-alue sisustamisessa. Sisustussuunnittelijoiden opintoihin kuuluu taidehistoriaa, rakenteiden opiskelua, rakennuslainsäädäntöä, ergonomiaa, teknistä piirtämistä, suunnittelua, etiikkaa, psykologiaa ja paljon muuta. Sisustussuunnittelijan on oltava eräänlainen kaikkien alojen osaaja. Sisustajan on kyettävä toimimaan kodin omistajien lisäksi myös rakentajien, arkkitehtien, viranomaisten ja muiden yrittäjien kanssa. Menestyksekkäältä sisustussuunnittelijalta vaaditaan koulutusta ja monipuolisuutta.

Sisustaminen on yhteistyötä ihmisten kanssa

Lähes jokainen sisustussuunnittelija voi varmasti kertoa kauhutarinoita erilaisista asiakkaistaan uransa varrelta, kun häneltä kysytään kokemuksistaan työnsä parissa. Ihmiset ovat hyvin ailahtelevaisia ja yksilöllisiä varsinkin kotinsa suhteen. Vaikka joillakin asiakkailla voi olla mielessään erittäinkin tarkat sävelet siitä, kuinka kodin sisustaminen tulee hoitaa, voi vastaavasti joillain muilla olla asiasta pelkkä vahva uskomus, mutta nähtyään lopputuloksen he ovatkin tyytymättömiä toteutuneeseen työhön – vaikka se olisi toteutettu juuri heidän toivomustensa perusteella.

Sisustaminen on yhteistyötä ihmisten kanssa

Menestyvän sisustussuunnittelijan täytyy osata miellyttää ihmisiä, neuvotella heidän kanssaan ja ymmärtää heitä – toisinaan ajatustenlukutaitokin on paikallaan. Sisustajan tulee osata ohjata asiakkaita kohti suosiollisempaa lopputulosta siten, että asiakas kokee kuitenkin hallitsevansa täysin tyylivalinnat. Sisustussuunnittelijan työ on jatkuvaa tasapainottelua sisustuspäätösten ja asiakkaan toiveiden välillä.

Alalla vallitsee kova kilpailu

Sisustussuunnittelusta on tullut kovasti kilpailtua liiketoimintaa. Avaintekijä menestymiseen on tehdä itsestään tunnistettava ja tunnettu. Tässä auttaa valtavasti hyvin laadittu portfolio suunnittelutöistäsi. Toinen merkittävä tekijä on riittävän laajan koulutuksen hankkiminen. Mitä enemmän tiedät, sitä parempi on tilanteesi. Pyri seuraamaan koko ajan tulevaisuuden trendejä, kuten väkiluvun kehittymistä, ikäluokkien muutosta, modernia arkkitehtuuria ja ekologista suunnittelua. Näiden alojen koulutus voi antaa sinulle etulyöntiaseman työmarkkinoilla. Sisustussuunnittelijan työssä on tärkeää muistaa, että etusijalla on asiakkaan tyyli, ei omasi. Vaikka sisustajilla on kattava koulutus alalle, se ei tarkoita, että heidän makunsa ja valintansa olisivat parempia kuin asiakkaalla. Kyseessä on kuitenkin aina asiakkaan hakeman lopputuloksen toteuttaminen.

Comments are closed.