Skandinaavinen sisustaminen

Kuulostavatko nimet Kivik, Hemnes tai Ektorp tutuilta? Vaikka ne saattavatkin olla joidenkin mielestä vain hassulta kuulostavia sanoja, huomaa moni niissä kuitenkin jotain tuttua. Ja useat myös tunnistavat heti, että kyseessä ovat Ikeassa myytävien sohvien ja kirjoitushyllyjen nimet. Mutta tiesitkö, että tämä ruotsalainen huonekalujätti nimeää tuotteensa pohjoisruotsalaisten kuntien nimien mukaan kunnioittaakseen pohjoismaisia juuriaan? Se lienee selvää, että Ikean logon sininen ja keltainen väri juontavat juurensa Ruotsin lippuun.

Skandinaavinen suunnittelu on muokannut myös valtameren takaisia amerikkalaisia huonekalumarkkinoita. Ikean kaltaisten nykyaikaisten suurten jälleenmyyntiyritysten ansiosta pohjoismaiset puhtaat linjat ja jyrkän yksinkertainen muotokieli ovat tulleet yhä suositummaksi myös Yhdysvalloissa, mikä on johtanut siihen, että skandinaavinen muotoilu on sielläkin jo valtavirtaa. Mutta mitä skandinaavinen tyyli yleensä ottaen edes tarkoittaa, ja miksi siitä on tullut niin suosittu sisustustyyli lähes kaikkialla kehittyneissä maissa?

Pohjoismainen käytännöllisyys

Skandinaavinen tyyli alkoi syntyä alun perin 1950-luvulla osana laajempaa pohjoismaisen muotoilun modernia suuntausta Ruotsissa, Tanskassa, Suomessa, Islannissa ja Norjassa. Tämä suuntaus nosti tärkeimmäksi tekijäksi käytännöllisuuden ja edullisuuden arvokkaiden luksustuotteiden edelle. Tyylille ominaiset vaaleat värit, luonnonmukaiset materiaalit ja pelkistetyt kapealinjaiset huonekalut olivat estetiikaltaan suurelta osin vastine Pohjoismaiden pimeille ja pitkille talville, jotka vaativat vastapainokseen kirkkaita ja käytännöllisiä huonekaluja.

Nykyään skandinaavinen muotoilu on suosittua minimalistien keskuudessa, jotka ylistävät sen vaikutusta vuosisadan puolenvälin moderniin liikkeeseen ja kehuvat tyylin yksinkertaistettua ilmettä ilman ylimääräisiä koristeita. Sisustustrendinä pelkistetty muotoilu tuntuu olevan erityisen suosittua uuden vuoden aikaan, kun ihmiset hakevat uudenvuodenlupauksillaan selkeämpää suuntaa elämässään.

Vaikka skandinaavinen tyyli onkin melko yhteneväinen vuosisadan puolivälin modernin tyylin kanssa, suurimmat erot löytyvät valaistuksesta ja väripaleteista. Vuosisadan puolenvälin moderni sisustus käyttää tummempia sävyjä ja toimii hyvin vähäisessä valaistuksessa, mutta skandinaavisen sisustuksen tavoitteena on valon määrän maksimoiminen huoneessa.

Hillitty kurinalaisuus

Skandinaavista tyyliä voi pitää yhtä hyvin sisustustyylinä kuin myös elämäntyylinä. Se on hyvin kurinalainen. Ruotsalaisissa penkeissä on esimerkiksi hyvin pitkät jalat, mutta jalkojen alla ei voi säilöä ylimääräistä tavaraa, sillä se estäisi ilman ja valon kiertämisen huonekalun läpi pilaten sen linjat ja tyylin. Skandinaavista tyyliä ei kuitenkaan tarvitse käyttää sellaisenaan ja poissulkevana, vaan sitä voi yhdistää muuhun sisustukseen. Skandinaavisen sisustuksen huonekalutkaan eivät ole niin hauraita, miltä ne näyttävät, vaan ne kestävät kovaakin käyttöä.

Lehdet ja sisustusblogit voivat saada skandinaavisen sisustuksen näyttämään lähes mahdottoman huolitellulta ja kalliilta. Kuvissa näytetään valkoisia seiniä, luonnonpuulattioita, näyttäviä kattokruunuja ja valoa tulvivia huoneita. Nämä tulkinnat eivät aina välttämättä ole realistisia, joten jos haluat muokata oman kotisi estetiikkaa skandinaavisemmaksi, kannattaa muistaa, että tärkein tekijä on käytännöllisyys, ei koristeellisuus.

Keveys ja valoisuus

Ruokailutila on loistava paikka lähteä liikkeelle. Painavat ruokailutilan tuolit voi vaihtaa kevyempiin ja sekoittaa mukaan erilaisia värejä ja materiaaleja. Tämä tekee tilasta kutsuvamman ja henkilökohtaisemman.  Olohuoneessa kannattaa välttää suuria ja tummia mattoja ja seinästä seinään yltäviä kirjahyllyjä. Näiden sijaan lattialle voi laittaa vaaleita käsin kudottuja mattoja ja muutaman suuren viikunan ruukuissaan. Sisustuselementit kannattaa pitää määrältään vähäisinä mutta käytännöllisinä. Suosi valaisimia ja suuria peilejä, jotka heijastavat valoa ympäri huonetta. Sekaan voi liittää värikkäitä kynttilänjalkoja tuomaan kontrastia ja seinille voi ripustaa tauluryhmän pop-taidetta.

Sisustukseen kannattaa lisätä kontrastin vuoksi maskuliinisia elementtejä, ettei tila näytä liian feminiiniseltä. Skandinaavinen sisustus sisältää paljon pastellivärejä, joten tilaan voi lisätä tasapainottajaksi vaikkapa käsittelemätöntä puuta olevan kahvipöydän tai teollisuusmetallisen jalkalampun. Tämän tyylin kanssa on olemassa myös riski mennä liiallisuuksiin. Tärkeintä on kuitenkin hillitty ja tasapainoinen ilme.

Comments are closed.