Valitse koko kodin värimaailma

Kun olet viivytellyt riittävästi koettaessasi pohtia oikeaa maalin värivalintaa ja kuinka voisit löytää sinulle sopivan värimaailman kaikkialle ympärillesi, on aika käydä käsiksi viimeiseen ja luultavasti kaikkein hankalimpaan vaiheeseen kodin värimaailman suhteen, koko talon kattavat väripaletin valitsemiseen.

 

Valitse koko kodin värimaailma

Jos yhden maalin värin valitseminen on työlästä, kuinka ihmeessä pystyt muka valitsemaan värit koko taloa varten? Kuinka voit tietää etukäteen, että ne sopivat lopulta yhteen? Mistä edes ylipäätään voit aloittaa? Tässä artikkelissa annetaan vinkkejä koko taloa varten valittavien värien valintaprosessiin ja inspiraation hankkimiseen – kenties jopa hieman rohkeudenkin keräämiseen – omien seiniesi värimaailman valitsemisen asettamien haasteiden käsittelemiseksi. Huomaa, mitä huoneet näkyvät toisesta huoneesta toiseen. Kävele ympäri asuntoasi ja mieti, mitkä tilat pystyt näkemään mistäkin huoneesta. Käytä pohjapiirustusta tai nopeasti tehtyä hahmotelmaa pitääksesi kirjaa havainnoistasi. Toisiinsa yhdistyvät huoneet ovat osa tätä vaihetta, mutta saatat nähdä myös hieman pidemmälle, esimerkiksi aina käytävälle eteiseen ja keittiöön. Nämä huomiot muodostavat perustan koko talon väripaletille, joten pidä ne käden ulottuvilla.

Aloita päätilasta

Aloita valitsemalla väri suurinta ja kaikkein keskeisintä huonetta varten. Tämä on yleensä luultavimmin olohuoneesi tai keittiösi, ja se on loistava paikka aloittaa koko talon värimaailman suunnittelu. Jos värien valitseminen on sinun mielestäsi stressaavaa, kun valitset päähuonetta varten pehmeän ja sävyltään neutraalin värin, muiden värien valitseminen on helpompaa. Etkä oikeastaan voi mennä vikaa valitessasi väriksi valkoisen. Toinen vaihtoehto on valita huone, jonka haluat maalata kaikkein rohkeimmalla värillä. Jos rakastat värejä ja sinulla on mielessäsi tietty sävy tiettyä huonetta varten, voit aloittaa värien valitsemisen siitä huoneesta. Kun alat miettiä muita huoneita rohkealla sävyllä maalatun jälkeen, valitse seuraaviin huoneisiin pehmeämpiä ja hillitympiä sävyjä. Voit toki laittaa rohkeita sävyjä myös vierekkäin, mutta se on aina hieman suurempi riski.

Rakenna väripalettisi saman värin eri sävyillä. Kun olet maalannut ensimmäisen huoneen sitä varten valitulla värillä, yksi yksinkertainen tapa siirtyä eteenpäin on valita saman värin erilaisia sävyjä viereisiä huoneita tai seiniä varten. Voit valita sävyn, joka on lähellä alkuperäistä väriä, valita väristä seuraavan sävyn jompaankumpaan suuntaat tai vaikkapa sekoittaa maalikaupassa valkoista väriä tehdäksesi väristä vaaleamman version. Tämän menetelmän kauneus on siinä, että vaikka se antaa kodillesi kiinnostavan ja syvän värimaailman, voit olla varma, että värit sopivat hyvin yhteen.

Mieti strategia valmiiksi

Sinulla kannattaa olla aina strategia valmiina, kun valitset värejä avoimeen tilaan. Kun suuri osa talosta on näkyvillä samaan aikaan, kun talon pohjapiirustus on malliltaan avoin, toisiinsa sopivien värien valitseminen on erityisen tärkeää. Saman värin tummempien ja vaaleampien sävyjen käyttäminen saattaa toimia hyvin tällaisessa tilassa. Toinen lähestymistapa on käyttää ympäristöä inspiraationa koko tilaan. Esimerkiksi rannan värit tai muut luonnossa hyvin yhteen toimivat värit toimivat hyvin myös maaliväreinä. Työskentele värien suhteen erikseen yläkerrassa ja alakerrassa. Jos kerrosten välillä on selvä erottaja, voit helposti luoda erilaisen ilmapiirin yläkertaan ja alakertaan valitsemiisi väreihin perustuen. Lisäksi yhteen kerrokseen keskittyminen kerrallaan tekee värien valitsemisesta helpommin hallittavan tehtävän.

Aloita päätilasta

Harkitse myös pitäväsi yhdistävät tilat neutraaleina. Valkoinen, beige, harmaa ja muut vastaavat värit ovat melko varmoja valintoja eteisiin ja käytäviin ja ne antavat silmille tilaa levätä tilojen välillä, jos niissä on räikeämpi värimaailma. Toisaalta, jos olet päättänyt pysyä valkoisessa tai pehmeissä neutraaleissa sävyissä huoneissasi, eteiset ja käytävät voivat olla loistava paikka kokeilla kirkkaampia värejä. Eikä eron tarvitse olla suuri muista käyttämistäsi väreistä.

Comments are closed.