Valon käyttäminen sisustuksessa

Kodissa ja sen huoneissa viihtymiseen ja asumismukavuuteen vaikuttaa useita tekijöitä. Kodin valaistus muuttaa huoneen tunnelmaa ja vaikuttaa myös siihen, minkä kokoisena huone koetaan. Valaisimien sijoittelu ja niiden tyyppi ovat tärkeitä tekijöitä sisustuksen suunnittelun suhteen, koska ne toimivat yhdessä värivalintojen, huoneen koon, luonnollisen valon saatavuuden sekä huonekalujen valinnan kanssa huoneen tunnelman luojina. Kun oikea valaistus on saavutettu, huoneen sisustuselementit sointuvat yhteen ja luovat tilaan saumattoman yhdistelmän käytännöllisyyttä ja tyyliä.

Värien hallinta valaistuksen avulla

Valaistuksen käyttäminen voi joko lisätä tai vähentää koko huoneen värien kokonaismäärää tai tehdä sen ainoastaan niiltä pinnoilta, joita valaistuksen on tarkoitus tehostaa. Tummemmat värit saavat huoneen tuntumaan pienemmältä ja ahtaammalta, kun taas vaaleat seinät toimivat päinvastoin. Tilantunne syntyy valon heijastuessa seinien pinnoista. Jotkut valaistusratkaisut edesauttavat tätä tunnetta valaisemalla seiniä enemmän. Lisäksi tietynlaiset kohdevalot voivat pehmentää seinien väriä. On olemassa myös valoa hajottavia kupuvalaisimia, joiden pehmeä ja alaspäin suuntautuva hehku valaisee lattioita seinien sijasta. Tämä toimii juuri toisin kuin keskelle kattoa ripustetut valaisimet, joiden tarkoitus on tuottaa tasainen valaistus, tai vastaavaan tarkoitukseen suunnitellut seinävalaisimet. Molemmissa tapauksissa valaisintyypin valinta voi vaikuttaa ratkaisevasti siihen, kuinka valoisalta tai tummalta erilaiset värilliset elementit huoneessa näyttävät.

Suunnattu valaistus tai laajan alueen valaiseva kattolamppu

Huoneen valaisimilla voi joko valaista koko huoneen alaa tai sitten niitä voidaan käyttää tiettyjen elementtien korostamiseen. Spottivalaisimet ovat loistava esimerkki kohdennetusta valaistuksesta. Kattoon asennettavien valaisimien säädettävillä varsilla lamput voidaan suunnata helposti valaisemaan juuri tiettyjä elementtejä, kuten esimerkiksi seinällä olevaa maalausta, kukkamaljakkoa eteisen pöydällä tai keittiösaarekkeen baaritiskiä. Spottivalaisimia voi asentaa myös seinälle ja joissain erityisissä kuva- ja peilikehyksissä on myös sisäänrakennetut valaisimet tiettyjen seinän yksityiskohtien korostamiseen. Spottivalaisimia käytettäessä lattialle ja seinille voi kohdentaa vähemmän yleisvalaistusta, jolloin spottivaloilla saadaan aikaiseksi näyttävämpiä valokuvioita seinälle, jolloin valaistuksen kokonaistunnelma on erilainen kuin keskelle kattoa asennetuilla yleisvalaisimilla.

Käytännöllisyys ennen kaikkea

Sisätiloissa käytettävän valaistuksen yksi tärkeimmistä rooleista on tietenkin käytännöllisyys. Valaistuksen pitää täyttää joku tarkoitus, tai muuten sillä tuhlataan vain sähköä. Kattokruunuja ei käytetä suurissa auloissa, saleissa tai huoneissa pelkästään niiden keskeisiin tiloihin sopivan tyylin takia, vaan myös siksi, että ne tarjoavat loistavaa valaisukykyä suureen tilaan. Seinävalot lisäävät visuaalisesti pituutta ja tilaa eteiseen valaisten samalla reitin. Harkitse erilaisia valaistustyylejä varmistaaksesi, että saat tilaan soveltuvan suunnatun tai ympäriinsä valaisevan ratkaisun. Työpöydälle ja muihin työtiloihin kannattaa etsiä tarkoitukseensa soveltuvia erikoisvalaisimia, kun käytännöllisyys menee huoneen kokonaisvalaistuksen edelle.

Tilantuntua valoratkaisuilla huoneisiin

Sekä luonnollinen että asennettu valaistus auttavat luomaan tilantuntua huoneeseen. Hämärään huoneeseen kannattaa pyrkiä saamaan mahdollisimman paljon täyden spektrin luonnollista valoa. Jos huoneessa ei ole riittävästi valoa, se tuntuu ahtaalta. Tätä pahentaa tiukasti lähekkäin järjestellyt huonekalut, kuten esimerkiksi kahvipöytä, sohvapöytä, sohva, tuoli ja sohvatuoli kaikki samassa ahtaassa tilassa. Huoneen nurkkiin sijoitetut lamput, seinävalaisimet ja keskelle kattoa asennetut valaisimet tekevät huoneesta kirkkaamman, ellei luonnollista valoa ole saatavilla. Ne myös auttavat tekemään tilasta visuaalisesti avaramman näköisen. Tämä toimii monissa ympäristöissä, niin kotona kuin toimistossakin. Luonnollinen valo on aina asennettuja valaisimia parempi, koska siinä värit näkyvät paremmin ja se lisää huoneen tilantuntua heijastumalla vaaleilta pinnoilta. Jos haluat enemmän luonnollista valoa, voit harkita kattoikkunoita tai muuten kooltaan suurempia ikkunoita. Käyttämällä harsomaisen ohuita ja vaaleita verhoja tai kaihtimia nykyisissä ikkunoissasi saat niiden kautta suurimman mahdollisen määrän luonnonvaloa sisään tilaasi.

Comments are closed.