Väriteorian perusteet sisustamisessa

Useimmat ihmiset eivät ole luonnostaan sisustussuunnittelijoita, ja se on täysin ymmärrettävä asia. Riippumatta siitä, pidätkö sisustuksen suunnittelemista nautinnollisena harrastuksena vai välttämättömänä pahana, jonka avulla saat pidettyä kotisi esittelykelpoisena, voi alan sanaston ymmärtäminen toisinaan tuottaa vaikeuksia. Kuinka usein muka kuulet muuten puhuttavan esimerkiksi tertiäärisistä väreistä? Tässä artikkelissa tutustutaan väriteorian perusteisiin, jotka jokaisen sisustuksesta innostuneen henkilön pitäisi tuntea.

Väriympyrä ja sen käyttäminen

Aivan kuten moni asia matematiikassa, väriympyrä saattaa olla sellainen juttu, jonka olet oppinut lapsena koulussa, mutta jonka jälkeen et ole asiaa ajatellut. Värien ymmärtämiseksi väriympyrä kannattaa kuitenkin kerrata mieleensä. Väriympyrä on tärkein osatekijä värijärjestelmissä.

Yksinkertaisesti sanottuna väriympyrä tarjoaa visuaalisen esityksen siitä, millaiset värit sopivat hyvin yhteen. Periaatteessa se poistaa kaikenlaisen arvailun asian tiimoilta. Yleensä väriympyrät koostuvat kahdestatoista väristä, mutta ainakin teoriassa väriympyrän pystyy laajentamaan niin, että se käsittää loputtoman määrän eri sävyjä.

Jos et muista väriympyrää ulkomuistista vielä täysin, se ei haittaa, sillä nykyaikaisen teknologian ansioista sinulla on runsaasti vaihtoehtoja käyttää sitä digitaalisesti. Voit luoda omia värimaailmoita useilla erilaisilla nettisivustoilla omalla tietokoneellasi. Voit myös ladata matkapuhelinmallistasi riippuen erilaisia sovelluksia puhelimeesi, mikä helpottaa värisuunnittelua huomattavasti.

Väriympyrän tärkeimmät värit

Sateenkaaressa sanotaan olevan seitsemän väriä. Kuinka siis väriympyrässä värejä voi olla kaksitoista? Todellisuudessahan sateenkaaren väreissä jatkuu kaikki valon aallonpituudet ilman mitään kaistoja. Ihmissilmällä sateenkaaren spektristä voi erottaa jopa useita satoja eri sävyjä. Väriympyröissä tosiaan on käytössä yleensä aina vähintään kaksitoista eri sävyä, jotka jaetaan pääväreihin, väliväreihin ja toisen asteen väliväreihin eli tertiääriväreihin. Päävärejä ovat punainen, sininen ja keltainen. Näitä värejä ei saa muodostettua mitään muita värejä sekoittamalla. Välivärejä taas ovat oranssi, violetti ja vihreä. Nämä värit syntyvät sekoittamalla päävärejä keskenään. Tertiääriväreihin kuuluu kuusi sävyä, jotka saadaan sekoittamalla pää- ja välivärejä keskenään.

Jos olet epävarma siitä mistä aloittaa, kun alat suunnitella värikästä sisustusta, kannattaa valita yksi näistä kahdestatoista väristä. Kun olet valinnut yhden väriympyrän värin, on sinun helpompi lähteä rajaamaan tulevia valintojasi, kunnes löydät juuri haluamasi sävyn.

Värisävyjen muuttaminen neutraalien värien avulla

Kun olet valinnut perusvärin, on helppo luoda useita erilaisia versioita samasta väristä. Sinun tarvitsee vain sekoittaa kyseistä väriä neutraalilla värillä saadaksesi siitä tummempaa tai vaaleampaa. Neutraaleja värejä ovat valkoinen, musta ja harmaa. Ne ovat väriympyrän ulkopuolella, eikä niillä ole vastavärejä. Vaalentamista voi tehdä lisäämällä väriin valkoista. Tummentamiseen käytetään mustaa ja tummemmaksi sävyttämiseen harmaata.

Monet taiteilijat suosittelevat väreihin tutustumista sekoittamalla maaleja, kunnes ymmärrät kuinka merkittävästi neutraalit värit vaikuttavat käytettävään väriin. Jos sinulle ei kuitenkaan ole käytössäsi taidetarvikkeita, voit vertailla helposti värin vaalentamisen ja tummentamisen vaikutuksia rautakaupoista saatavien näyteväripalettien avulla.

Värilämpötilan ymmärtäminen

Olet voinut kuulla, että väreillä sanotaan olevan joku tietty värilämpötila. Ruokailutilassasi voi olla lämpimiä sävyjä, kun taas ystäväsi on saattanut valita makuuhuoneeseensa viileitä sävyjä. Värilämpötila kertoo myös, minne värit sijoittuvat väriympyrässä. Punaisia, oransseja ja keltaisia kuvataan usein lämpimiksi väreiksi. Ne ovat tyypillisesti kirkkaita ja tuntuvat tuovat tilaan eloisuutta ja intiimiyttä. Vastaavasti siniset, violetit ja useimmat vihreät sijoittuvat kylmiin sävyihin. Niitä käytetään rauhoittamaan huonetta ja tuomaan siihen rentouttavan tunnelman.

Kun tilaan valitaan siihen sopivaa värilämpötilaa, tulee pitää mielessä myös tilan suuruus. Lämpimän värin käyttäminen pienessä huoneessa voi tehdä tilasta hieman ahdistavan ja ahtaan tuntuisen. Kylmien värien käyttäminen avarassa tilassa taas voi jättää hieman kolkon tunnelman.

Comments are closed.